Excursiile din Liceul 'Tudor Vianu', anii 2001-2004 Inapoi la Imagini si cuvinte Despre Cabanierul-Nebun Cabanierul-Nebun Contact Ultimele modificari aduse Cabanierului-Nebun

 

 

Cronică Kiss in Sofia

- 16 mai 2008 -

 

 

Kiss este o trupă americană fondată în New York acum 35 de ani. Iar cu prilejul aniversării acestei perioade respectabile s-au gîndit să pună osul la treabă ca să mai scoată și ei un bănuț. Meritat acest bănuț, deoarece pînă acum turneul Alive 35 își merită pînă și ultimul cent.
 

Vineri 16 mai 2008, Gene Simmons, Paul Stanley (primii doi fiind membri fondatori), Eric Singer și Tommy Thayer au urcat pentru prima oară în istoria trupei pe o scenă din Bulgaria. Stadionul Akademik din Sofia a găzduit o atmosferă excepțională care a confirmat din nou faptul că bulgarii gustă concertele rock de mare anvergură (vezi anul trecut, cînd Manowar au cîntat 3 ore în Kavarna, concert ce s-a terminat cu imnul Bulgariei și a fost înregistrat pentru un DVD).

 

Cinder Road     Cinder Road

Cinder Road

 

Spectacolul de vineri a început cam cu jumătate de oră întîrziere, pe la 19:30, cu apariția unei trupe tinere pe care mai nimeni nu o cunoștea. Întrebînd prin jur, o tipă ne-a elucidat: ascultam Cinder Road, o formație din Baltimore, despre care am aflat ulterior că va fi trupa de deschidere pentru toate concertele europene din Alive 35. Publicul i-a primit bine, rock-ul cu influențe hard & alternative prestat de ei reușind să încălzească cei 15000 de oameni.

 

Kiss in Sofia, Akademik Stadium

 

Puțin înainte de orelele 21, o prelată neagră se coboară peste scenă. Mulțimea ia foc, iar o voce groasă introduce în stilul inconfundabil „You wanted the best, well you've got the best... the hottest band in the world: KISS”. Cortina dispare, iar cei 4 actori mascați și costumați ca în perioada lor de glorie încep cu piesa Deuce. Cu tocuri de 10 cm, cu părul de culoarea cărbunelui, ei ne arată ce înseamnă un show glam. În prima parte a concertului interpretează piese de pe albumul ce le-a adus consacrarea, Alive.

 

Kiss in Sofia, Akademik Stadium

 

Strutter, Hotter than Hell, C'mon and Love Me, intercalate cu scurte dialoguri ale lui Paul cu publicul transformă stadionul din Sofia într-o adevărata sărbatoare. Exploziile pirotehnice sînt abundente, iar demonul întruchipat de Simmons scuipă flăcări și sînge. Burtica pe care Paul o arată deasupra pantalonilor nu îl împiedică să danseze sau să flirteze cu fetele frumoase din mulțime. Eric Singer (care a putut fi văzut și la București anul trecut, el fiind și bateristul lui Alice Cooper) își ia numele în serios și devine solistul trupei pentru piesele Nothin' to Lose și Black Diamond. Hit-ul Rock and Roll all Nite este acompaniat de o ploaie de confetti, după care luminile se sting, iar publicul așteaptă bis-ul.

 

Eric Singer, Kiss Alive 35

Eric Singer

 

Shout It Out Loud, Lick It Up („întrerupt” de ritmul halucinant al piesei Won’t Get Fooled Again - al celor de la The Who - realizat în duet de Tommy & Paul), I Love It Loud, I Was Made For Lovin' You, Love Gun și Detroit Rock City încheie o seară fastuoasă, marcată de momentul în care Paul sărută steagul bulgar și recunoaste că nu se aștepta ca publicul să fie atît de entuziasmat.

 

Sunetul a fost exemplar, fără nicio problemă, iar penele de chitară au zburat cu generozitate înspre audiență. Panorama celor ce au luat un loc în tribună a fost completată și de două ecrane laterale, amplasate la extremitățile scenei.

 

Kiss in Sofia, Akademik Stadium

 

Singura dezamăgire cu care am plecat de la acest concert este, bineînteles, faptul că a trebuit să călătoresc 350 km la sud de Dunăre pe meleaguri deloc mai frumoase decît cele mioritice și să citesc panouri scrise cu alfabet chirilic pentru a vedea ce înseamnă un show adevărat.

 

Gene Simmons, Kiss Alive 35     Paul Stanley, Kiss Alive 35     Tommy Thayer, Kiss Alive 35

Gene Simmons                                        Paul Stanley                                         Tommy Thayer